My Printer Isn't Working - Help!!!!

Discussion in 'Computers' started by George Costanza, Jun 28, 2010.

  1. George Costanza
    Offline

    George Costanza A Friendly Liberal

    Joined:
    Mar 10, 2009
    Messages:
    5,179
    Thanks Received:
    1,087
    Trophy Points:
    155
    Location:
    Los Angeles area.
    Ratings:
    +1,187
    We are operating two computers on a wireless network. In between the two computers sits a router (wireless) and a printer. Either computer can use the printer because the printer is shared between them via the wireless network.

    All of a sudden, I can no longer use the printer. My wife's computer can - mine cannot. When I try to print anything from any program, I get "Failure to initialize output device" or something like that.

    I am running Vista Home. I know how to get into the network settings via the Control Panel. I have been trying everything I can think of to get the printer working, but so far no luck. I am wondering if anyone out there might be able to give me a hint or two.

    I compared the network settings on my wife's computer to those on mine. One difference I noted was that in the settings screen, "password sharing" was not checked and it was checked on mine. So I unchecked password sharing on my computer, thinking that was the difference. It wasn't.

    Everything has been going along just fine for the past year or so - then, all of a sudden, my printer became unconnected from the network. I need to get that little bad boy reconnected, so I can resume operations.

    Help!!!!
     
  2. Mr. H.
    Offline

    Mr. H. Diamond Member

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Messages:
    44,127
    Thanks Received:
    9,267
    Trophy Points:
    2,030
    Location:
    A warm place with no memory.
    Ratings:
    +15,418
    You may want to re-boot the router by unplugging it for a few moments. But don't quote me on it LOL.
     
  3. George Costanza
    Offline

    George Costanza A Friendly Liberal

    Joined:
    Mar 10, 2009
    Messages:
    5,179
    Thanks Received:
    1,087
    Trophy Points:
    155
    Location:
    Los Angeles area.
    Ratings:
    +1,187
    I didn't try that - I will. When I try to print something and I get that screen that you hit to start the printer, I can see that the settings appear to be totally correct, i.e., the default printer for my word processing program is the same as the default printer for my wife's computer and, as I mentioned, she can print just fine on her computer.

    I tried rebooting my computer, several times. That had no effect. I will reboot the router when I get home. Thank you.
     
  4. Zoom-boing
    Offline

    Zoom-boing Gold Member

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Messages:
    25,071
    Thanks Received:
    7,261
    Trophy Points:
    260
    Location:
    East Japip
    Ratings:
    +10,130
    We've had similar a experience. Try unplugging and replugging the printer and all the cables . . . sometimes it's just a loose connection. When this has happened to us, if the problem wasn't a loose plug or something and everything else seemed as it should, we uninstalled then reinstalled the printer and that fixed the problem. Good luck.
     
  5. PatekPhilippe
    Offline

    PatekPhilippe Senior Member

    Joined:
    Jul 30, 2009
    Messages:
    8,171
    Thanks Received:
    1,200
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Sasebo Japan
    Ratings:
    +1,200
    Here...this should help....
    [ame=http://www.youtube.com/watch?v=y5orss3fAEU]YouTube - Office Space: Printer Smash. None Better.[/ame]
     
  6. syrenn
    Offline

    syrenn BANNED

    Joined:
    May 10, 2010
    Messages:
    47,839
    Thanks Received:
    10,387
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +10,404
    When all else fails George, kick the printer and the router :lol:

    Other then whats been already said, reboots of everything and unplugging of everything i don't know.

    Maybe a group hug? :)
     
    • Thank You! Thank You! x 1
  7. George Costanza
    Offline

    George Costanza A Friendly Liberal

    Joined:
    Mar 10, 2009
    Messages:
    5,179
    Thanks Received:
    1,087
    Trophy Points:
    155
    Location:
    Los Angeles area.
    Ratings:
    +1,187
    The only thing that is not working on the network is the printer on my computer. You can print from my wife's compluter. Both computers have Internet access. This inidicates to me that rebooting of the router might not be necessary.

    Thoughts?
     
  8. PatekPhilippe
    Offline

    PatekPhilippe Senior Member

    Joined:
    Jul 30, 2009
    Messages:
    8,171
    Thanks Received:
    1,200
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Sasebo Japan
    Ratings:
    +1,200
    After you glue it back together....:lol: reinstall the printer on the machine it won't print from...see if it even shows up in your available printers window. Click on printers and faxes...see what shows up
     
  9. Quantum Windbag
    Offline

    Quantum Windbag Gold Member

    Joined:
    May 9, 2010
    Messages:
    58,308
    Thanks Received:
    5,014
    Trophy Points:
    245
    Ratings:
    +5,221
    You should uninstall and then reinstall the printer on your computer, making sure that your driver is up to date. It sounds to me like the driver got corrupted on your computer. Nothing to worry about unless it happens again.
     
  10. Ringel05
    Offline

    Ringel05 Diamond Member

    Joined:
    Aug 5, 2009
    Messages:
    40,340
    Thanks Received:
    8,029
    Trophy Points:
    2,030
    Location:
    El Paso, TX
    Ratings:
    +17,500
    Also check your firewall settings, especially if you just did an update. Make sure your printer is authorized.
     

Share This Page