Origins of Political Terms (Quiz)

Discussion in 'Politics' started by Adam's Apple, Nov 18, 2005.

  1. Adam's Apple
    Offline

    Adam's Apple Senior Member

    Joined:
    Apr 25, 2004
    Messages:
    4,092
    Thanks Received:
    445
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +447
    1. In each house of the United States Congress, a Democratic and a Republican whip assist the floor leaders of their respective parties. What is the origin of the term whip in this political context?

    a) From "whipper-in," a fox-hunting term for someone who helps the hunter keep the hunting dogs from straying
    b) From the term "whipping boy"--a boy who took whippings in the place of child royalty when the royal children were punished--implying that the whip handles the dirty work for the party leader
    c) From the phrase "whip hand"--a person in a powerful position
    d) From the incessant, grating call of the whip-poor-will, a common American bird

    2. Why is a liberal considered to be left-wing and a conservative right-wing?

    a) In the air force, traditional flying formations for battle required pilots to line up off the lead plane's right wing; to have a pilot fall in off the left wing was considered more radical
    b) In the early 1900s, British conservatives called their liberal adversaries the "left-wing" as a reference to the Old English word lyft, meaning "weak"
    c) It describes the seating arrangement in the French National Assembly during the early stages of the French Revolution
    d) The term took hold in the public imagination after a famous political commentator accused both major parties of "winging it left and right"

    3. Who said, "I'm not a member of any organized political party. I'm a Democrat!"

    a) Ronald Reagan
    b) Johnny Carson
    c) Lily Tomlin
    d) Will Rogers

    4. What is the origin of the word gerrymander?

    a) A blend of the name Elbridge Gerry (a Massachusetts governor) and salamander
    b) It literally means old, winding river: from the Greek geras (old age) and maiandros (a twisting river)
    c) A journalist coined the term as a variation on the word juryrig, to describe an attempt to create oddly shaped political districts in Chicago that favored Richard Daley in his second run for mayor in 1959
    d) No one really knows for sure

    5. Who said, "Let us never negotiate out of fear, but let us never fear to negotiate."

    a) Franklin D. Roosevelt
    b) Eleanor Roosevelt
    c) Plato
    d) John F. Kennedy

    6. What is the origin of the word filibuster, or attempts by legislators to delay or prevent action on a measure to which they are opposed?

    a) From the Dutch word vribuiter (pirate)
    b) The long speeches that kept Senators from eating their usual steak lunch were nicknamed "filet-busters," later adapted as filibuster
    c) Evolution of bill buster
    d) From Old English berstan meaning burst

    7. What is the origin of the phrase lame duck?

    a) From Theodore Roosevelt in 1901, who regretted that while serving as vice president under William McKinley, he was as ineffectual as a lame duck
    b) From duckpin, an undersized bowling pin, smaller than the usual tenpin
    c) From 18th-century England, where lame duck described a businessman who could not pay his debts
    d) From the short-lived Federal Duck Party of the United States in the mid-1890s

    8. What was originally meant by the phrase jumping on the bandwagon?

    a) Joining a horse-drawn carriage that carried a brass band and a political candidate through town
    b) Playing the old game of bandy, where the object of the game was to keep the ball rolling
    c) Joining the party--bandwagon was once street slang for party
    d) Joining the bandwagons, the covered wagons driven by pioneers headed to the Western frontier

    9. Which of the following gave rise to the phrase pass the buck?

    a) Horseracing
    b) Poker
    c) Liar's dice
    d) Football

    10. Which president is responsible for popularizing the phrase the buck stops here?

    a) Calvin Coolidge
    b) Dwight Eisenhower
    c) Harry Truman
    d) Teddy Roosevelt

    Answers posted early Sunday.
     
  2. Annie
    Offline

    Annie Diamond Member

    Joined:
    Nov 22, 2003
    Messages:
    50,847
    Thanks Received:
    4,644
    Trophy Points:
    1,790
    Ratings:
    +4,770
    .

     
  3. 5stringJeff
    Offline

    5stringJeff Senior Member

    Joined:
    Sep 15, 2003
    Messages:
    9,990
    Thanks Received:
    536
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Puyallup, WA
    Ratings:
    +540
    1. c
    2. c
    3. d
    4. a
    5. a
    6. a
    7. c
    8. a
    9. c
    10. c
     
  4. USViking
    Offline

    USViking VIP Member

    Joined:
    Apr 23, 2005
    Messages:
    1,452
    Thanks Received:
    69
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Greensboro, NC USA
    Ratings:
    +69
    1. In each house of the United States Congress, a Democratic and a Republican whip assist the floor leaders of their respective parties. What is the origin of the term whip in this political context?
    GUESS:
    c) From the phrase "whip hand"--a person in a powerful position

    2. Why is a liberal considered to be left-wing and a conservative right-wing?
    GUESS:
    c) It describes the seating arrangement in the French National Assembly during the early stages of the French Revolution

    3. Who said, "I'm not a member of any organized political party. I'm a Democrat!"
    GUESS:
    d) Will Rogers

    4. What is the origin of the word gerrymander?
    KNEW IT:
    a) A blend of the name Elbridge Gerry (a Massachusetts governor) and salamander

    5. Who said, "Let us never negotiate out of fear, but let us never fear to negotiate."
    KNEW IT:
    d) John F. Kennedy

    6. What is the origin of the word filibuster, or attempts by legislators to delay or prevent action on a measure to which they are opposed?
    GUESS:
    a) From the Dutch word vribuiter (pirate)

    7. What is the origin of the phrase lame duck?
    GUESS:
    c) From 18th-century England, where lame duck described a businessman who could not pay his debts

    8. What was originally meant by the phrase jumping on the bandwagon?
    I THINK I READ THIS SOMEWHERE
    a) Joining a horse-drawn carriage that carried a brass band and a political candidate through town

    9. Which of the following gave rise to the phrase pass the buck?
    GUESS:
    a) Horseracing

    10. Which president is responsible for popularizing the phrase the buck stops here?
    KNEW IT:
    c) Harry Truman
     
  5. Adam's Apple
    Offline

    Adam's Apple Senior Member

    Joined:
    Apr 25, 2004
    Messages:
    4,092
    Thanks Received:
    445
    Trophy Points:
    48
    Ratings:
    +447
    Answers: a, c, d, a, d, a, c, a, b, c
     

Share This Page